Salmoneloza

Uzročnik salmoneloze su bakterije iz roda Salmonella, a izvor infekcije mogu biti nedovoljno termički obrađeno meso, meso peradi, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, proizvodi ribarstva, čokolade, te i bilo koja druga hrana zbog prijenosa s kliconoše uslijed loše manipulacije hranom.

Unatrag godinu dana aktualizirao se problem salmoneloze, posebice nakon tragičnog ishoda za dječaka iz Samobora, koji se razbolio nakon konzumacije jaja iz Poljske. Jasno je postalo da nije dovoljno jaja dobro kuhati ili peći, nego je važno voditi brigu o higijeni i tako spriječiti križnu kontaminaciju ovom, ali i svim drugim, neželjenim mikroorganizmima.

Trenutno je aktualna epidemija salmoneloze u Švedskoj, čiji izvor su također jaja iz Poljske. Radi se o Salmonelli enteritidis, a svi oboljeli, njih 12, jeli su u restoranu u kom se pripremao umak Béarnaise od navedenih jaja.

Švedska nacionalna agencija za hranu posjetila je proizvođača jaja u Poljskoj i utvrdila da nema valjani certifikat o kontroli proizvodnje.

Od sredine prošle godine, 2016. do danas, u 14 zemalja potvrđeno je 280 slučajeva salmoneloze.