Novosti

  • Intelektualno vlasništvo nije isprika za tajne kemikalije u hrani
    EFSA je zaprimila zahtjev za odobrenje novih zakonskih propisa kojima bi se spriječilo da proizvođači hrane taje informacije o kemikalijama koje dodaju hrani pod izlikom čuvanja poslovne tajne. U zahtjevu se ističe potreba veće transparentnosti o prisutnosti određenih kemikalija u hrani i posljedično povećanje povjerenja javnosti budući da sadašnje stanje može kompromitirati sigurnost hrane. Trenutni … Read more
  • Sibirska borovnica
    Jeste li već ćuli za sibirsku borovnicu? To je svakako jedna od zanimljivijih vrsta voća, a nazivaju ih još haskap bobice ili medene bobice – Lonicera caerulea. Bobičasto je voće koje se opisuje kao križanac između kupine, maline i borovnice, oblika „pravokutne borovnice“ Izvorno potječe s otoka Hokkaidu i Honshu u Japanu gdje mu je … Read more
  • Važni zakoni i pravilnici o hrani
    Pogledajte zakonsku osnovu za provedbu analiza hrane, vode i briseva u ugostiteljskim i drugim objektima pod sanitarnim nadzorom.
  • Izjava o davanju suglasnosti za obradu osobnih podataka
    Labosan d.o.o., kao Voditelj zbirke osobnih podataka, obavještava Vas da su Vaši osobni podaci koje ste nam ustupili biti obrađeni u svrhu laboratorijskih ispitivanja. Prihvaćanjem ove Izjave smatra se da slobodno i izričito dajete privolu za prikupljanje i daljnju obradu Vaših osobnih podataka ustupljenih Labosanu d.o.o. kao korisniku putem ovih web stranica ili osobno u … Read more
  • Zdravstvena ispravnost i kontrola kozmetičkih proizvoda
    U svom svakodnevnom životu, svatko od nas koristi određeni broj kozmetičkih proizvoda. I ti su pripravci podložni kontrolama, kako način pripreme tako i uvjeti u kojima su pripremljeni.
  • Enterohemoragična Escherichia coli – EHEC
    Enterohemoragični sojevi E.coli povezuju se s tvorbom jednog ili više toksina poznatih kao vero-toksini. Nacionalni referentni laboratorij za E.coli u Njemačkoj objavio je da se u slučaju trenutne epidemije u Njemačkoj radi o virulentnom soju O104:H4.
  • Freezing and Food Safety
    Foods in the freezer — are they safe? Every year, thousands of people aren't sure about the safety of items stored. Here is some information on how to freeze food safely and how long to keep it.
  • Zamrzavanje i sigurnost hrane
    Kako se u zadnje vrijeme puno piše o sigurnosti zamrznute hrane i prikladnom vremenu kroz koje se ista može čuvati, evo prilike da ovdje o tome saznate nešto više.
  • Labosan – laboratory
    Labosan d.o.o. is an accredited laboratory whose main scope of activity is laboratory analysis of food, animal feed, water and items of common use.
  • Labosan – akreditirani laboratorij
    Labosan d.o.o. je trgovačko poduzeće osnovano 2009. godine na temeljima dugogodišnjeg iskustva iz područja sigurnosti hrane, kozmetike, vode, otpadne vode, tla i biljnog materijala.
  • Misija
    Naša je misija unapređenje kulture zdrave i sigurne prehrane! Uvijek i u svakom trenu otvoreni smo za potrebe naših kupaca.
  • Partneri
    Partneri sa kojima radimo su proizvođači hrane, uvoznici, distributeri i ugostitelji.
  • Posebnu pažnju posvećujemo komunikaciji
    U suradnji s vodećim laboratorijima, nudimo Vam sve vrste analiza, određivanje kalorijske vrijednosti, safety assessment kozmetičkih proizvoda i dr.
  • Kvaliteta
    Labosan tim izuzetno dobro razumije sve elemente sljedivosti od proizvodnje do krajnjeg korisnika, što Vama osigurava najbolja rezultate
  • Dugogodišnje iskustvo
    Naša riješenja su jednostavna, logična i korisna. Suradnja s Labosanom može poboljštati Vaše poslovanje
  • Salmoneloza
    Uzročnik salmoneloze su bakterije iz roda Salmonella, a izvor infekcije mogu biti nedovoljno termički obrađeno meso, meso peradi, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, proizvodi ribarstva, čokolade, te i bilo koja druga hrana zbog prijenosa s kliconoše uslijed loše manipulacije hranom.
  • Kampilobakterioza
    Uzročnik kampilobakterioze su bakterije iz roda Campylobacter, a izvor infekcije mogu biti nedovoljno termički obrađeno meso i meso peradi te nepasterizirano mlijeko.
  • Listerioza
    Uzročnik listerioze je bakterija Listeria monocytogenes, a izvor infekcije mogu biti nepasterizirani mliječni proizvodi, meki sirevi, proizvodi ribarstva, dimljeni proizvodi ribarstva i mnogi drugi. Vrlo dobro raste na temperaturi hladnjaka pri +4 °C!
  • Šigeloza
    Uzročnik šigeloze su bakterije iz roda Shigella, a izvor infekcije mogu biti mlijeko i mliječni proizvodi, meso peradi, salate, proizvodi ribarstva. Hrana se najčešće zagadi zbog prljavih ruku kojima se priprema hrana.
  • Botulizam
    Botulizam je otrovanje hranom u kojoj se nalazi egzotoksin (neurotoksin) koji izlučuje Clostridium botulinum. Pravilno konzerviranje kako komercijalnih tako i domaćih proizvoda je bitan korak u prevenciji bolesti.
  • Otrovanje hranom zagađenom Stafilokokom
    Stafilokokni enterotoksin kao proizvod bakterije Staphylococcus aureus. Toksin se lakše razvija kada pripremljena hrana, zagađena ovom bakterijom, ostane duže vrijeme na sobnoj temperaturi.
  • Otrovanje hranom zagađenom enterobakterijama
    Enterobakterije, najčešće Escherichia coli. Radi se o enteropatogenim ešerihijama, a prenose se hranom zagađenom prljavim rukama i priborom, moguće ju je naći u bazenskim vodama.
  • Otrovanje hranom zagađenom bakterijom Clostridium perfringens
    Najčešće zbog nedovoljne termičke obrade hrane jer spore mogu preživjeti visoke temperature, pa se toksini razvijajaju za vrijeme nekorektnog čuvanja.
  • Otrovanje hranom zagađenom bakterijama iz roda Bacillus
    Ukoliko se hrana neadekvatno čuva, temperatura može pogodovati razvoju toksina bakterije Bacillus cereus te uzrokovati proljev i povraćanje.
  • Infekcije uzročene vibriom Vibrio vulnificus
    Bakterija živi u priobalnim vodama i može uzročiti infekciju kroz otvorene rane ili nakon konzumacije zagađene hrane iz mora. Češće je za vrijeme toplijeg razdoblja.