Dobro je znati


Regulativa za vinare

U našem laboratoriju možete napraviti analizu vina sukladno novoj Uredbi (EU) 2021/2117 koja stupa na snagu 8. prosinca 2023 g. … više

Saloni za uljepšavanje

U našem laboratoriju možete naručiti uzorkovanje briseva te analizu istih za pravne osobe, odnosno kod fizičkih osoba koje samostalno obavljaju … više

Regenerativna poljoprivreda

Regenerativna poljoprivreda Posljednjih godina je pojam Regenerativne poljoprivrede postao sve popularniji u svijetu. Sve više međunarodnih korporacija se obvezuje primijeniti … više

Primjena antibiotika pri uzgoju životinja se smanjuje

Primjena antibiotika pri uzgoju životinja se smanjuje Korištenje antibiotika smanjilo se i sada je niže kod uzgoja životinja nego kod … više

Broj slučajeva kampilobakterije i salmonele u 2019 u EU stabilan

Čini se da se broj prijavljenih slučajeva bolesti ljudi uzrokovanih bakterijama Campylobacter i Salmonella diljem Europe stabilizirao tijekom posljednjih pet … više

Jestivi insekti: znanost o procjeni nove hrane

13.1.2021. Jestivi insekti: znanost o procjeni nove hrane Današnja serija znanstvenih mišljenja EFSA-e o novim primjenama hrane uključuje prvu dovršenu … više

Nova hrana

Nova hrana Na naše stolove stalno dolaze nove vrste hrane. Globalizacija, rastuća etnička raznolikost i potraga za novim izvorima hranjivih … više

Europska agencija za sigurnost hrane - EFSA

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) je europska agencija koju financira Europska unija i djeluje neovisno o europskim zakonodavnim i … više

Kampilobakterija

Campylobacter je bakterija koja može izazvati bolest koja se naziva kampilobakterioza. S više od 246.000 slučajeva ljudi godišnje, to je … više

Infekcije uzročene vibriom Vibrio vulnificus

Uzročnik: Vibrio vulnificus Izvor infekcije i oboljenja: Bakterija živi u priobalnim vodama i može uzročiti infekciju kroz otvorene rane ili … više

Otrovanje hranom zagađenom bakterijama iz roda Bacillus

Uzročnik: Enterotoksin kao proizvod bakterije Bacillus cereus Izvor infekcije i oboljenja: Riža, mlijeko i meso. Ukoliko se hrana neadekvatno čuva, … više

Otrovanje hranom zagađenom bakterijom Clostridium perfringens

Uzročnik: Bakterija Clostridium perfringens Izvor infekcije i oboljenja: Meso i proizvodi od mesa. Najčešće zbog nedovoljne termičke obrade hrane jer … više

Otrovanje hranom zagađenom enterobakterijama

Uzročnik: Enterobakterije, najčešće Escherichia coli Izvor infekcije i oboljenja: Radi se o enteropatogenim ešerihijama, a prenose se hranom zagađenom prljavim … više

Otrovanje hranom zagađenom Stafilokokom

Uzročnik: Stafilokokni enterotoksin kao proizvod bakterije Staphylococcus aureus Izvor infekcije i oboljenja: Toksin se lakše razvija kada pripremljena hrana, zagađena … više

Botulizam

Uzročnik: Botulinum toksin kao proizvod bakterije Clostridium botulinum Izvor infekcije i oboljenja: Spore su široko rasprostranjene u prirodi, ali bakterija … više

Šigeloza

Uzročnik: Shigella spp. Izvor infekcije i oboljenja: Mlijeko i mliječni proizvodi, meso peradi, salate, proizvodi ribarstva. Hrana se najčešće zagadi … više

Listerioza

Uzročnik: Listeria monocytogenes Izvor infekcije i oboljenja: Nepasterizirani mliječni proizvodi, meki sirevi, proizvodi ribarstva, dimljeni proizvodi ribarstva i mnogi drugi. … više

Kampilobakterioza

Uzročnik: Campylobacter spp.Izvor infekcije i oboljenja: Nedovoljno termički obrađeno meso i meso peradi, nepasterizirano mlijeko.Inkubacija: Najčešće 1.5 -7 dana nakon … više

Salmoneloza

Uzročnik: Salmonella spp. Izvor infekcije i oboljenja: Nedovoljno termički obrađeno meso, meso peradi, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, proizvodi ribarstva, … više
Na vrh