Dobro je znati
Regulativa za vinare
U našem laboratoriju možete napraviti analizu vina sukladno novoj Uredbi (EU) 2021/2117 koja stupa na snagu 8. prosinca 2023 g. …
više
Saloni za uljepšavanje
U našem laboratoriju možete naručiti uzorkovanje briseva te analizu istih za pravne osobe, odnosno kod fizičkih osoba koje samostalno obavljaju …
više
Regenerativna poljoprivreda
Regenerativna poljoprivreda
Posljednjih godina je pojam Regenerativne poljoprivrede postao sve popularniji u svijetu. Sve više međunarodnih korporacija se obvezuje primijeniti …
više
Primjena antibiotika pri uzgoju životinja se smanjuje
Primjena antibiotika pri uzgoju životinja se smanjuje
Korištenje antibiotika smanjilo se i sada je niže kod uzgoja životinja nego kod …
više
Broj slučajeva kampilobakterije i salmonele u 2019 u EU stabilan
Čini se da se broj prijavljenih slučajeva bolesti ljudi uzrokovanih bakterijama Campylobacter i Salmonella diljem Europe stabilizirao tijekom posljednjih pet …
više
Jestivi insekti: znanost o procjeni nove hrane
13.1.2021.
Jestivi insekti: znanost o procjeni nove hrane
Današnja serija znanstvenih mišljenja EFSA-e o novim primjenama hrane uključuje prvu dovršenu …
više
Nova hrana
Nova hrana
Na naše stolove stalno dolaze nove vrste hrane. Globalizacija, rastuća etnička raznolikost i potraga za novim izvorima hranjivih …
više
Europska agencija za sigurnost hrane - EFSA
Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) je europska agencija koju financira Europska unija i djeluje neovisno o europskim zakonodavnim i …
više
Kampilobakterija
Campylobacter je bakterija koja može izazvati bolest koja se naziva kampilobakterioza. S više od 246.000 slučajeva ljudi godišnje, to je …
više
Infekcije uzročene vibriom Vibrio vulnificus
Uzročnik: Vibrio vulnificus
Izvor infekcije i oboljenja: Bakterija živi u priobalnim vodama i može uzročiti infekciju kroz otvorene rane ili …
više
Otrovanje hranom zagađenom bakterijama iz roda Bacillus
Uzročnik: Enterotoksin kao proizvod bakterije Bacillus cereus
Izvor infekcije i oboljenja: Riža, mlijeko i meso. Ukoliko se hrana neadekvatno čuva, …
više
Otrovanje hranom zagađenom bakterijom Clostridium perfringens
Uzročnik: Bakterija Clostridium perfringens
Izvor infekcije i oboljenja: Meso i proizvodi od mesa. Najčešće zbog nedovoljne termičke obrade hrane jer …
više
Otrovanje hranom zagađenom enterobakterijama
Uzročnik: Enterobakterije, najčešće Escherichia coli
Izvor infekcije i oboljenja: Radi se o enteropatogenim ešerihijama, a prenose se hranom zagađenom prljavim …
više
Otrovanje hranom zagađenom Stafilokokom
Uzročnik: Stafilokokni enterotoksin kao proizvod bakterije Staphylococcus aureus
Izvor infekcije i oboljenja: Toksin se lakše razvija kada pripremljena hrana, zagađena …
više
Listerioza
Uzročnik: Listeria monocytogenes
Izvor infekcije i oboljenja: Nepasterizirani mliječni proizvodi, meki sirevi, proizvodi ribarstva, dimljeni proizvodi ribarstva i mnogi drugi. …
više
Kampilobakterioza
Uzročnik: Campylobacter spp.Izvor infekcije i oboljenja: Nedovoljno termički obrađeno meso i meso peradi, nepasterizirano mlijeko.Inkubacija: Najčešće 1.5 -7 dana nakon …
više
Salmoneloza
Uzročnik: Salmonella spp.
Izvor infekcije i oboljenja: Nedovoljno termički obrađeno meso, meso peradi, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, proizvodi ribarstva, …
više