EFSA savjetuje dobavljače hrane o informacijama za potrošače
EFSA savjetuje dobavljače hrane o informacijama za potrošače
Dostupne su nove smjernice koje pomažu dobavljačima hrane da odluče koje će informacije dati potrošačima o skladištenju hrane i rokovima za potrošnju.
Nakon otvaranja ambalaže za hranu, kontaminiranim rukama, površinama ili opremom bakterije se mogu prenijeti u hranu. Određivanje vremenskog ograničenja za konzumaciju je složeno, ali alat koji su razvili stručnjaci EFSA-e pomaže dobavljačima hrane u odluci je li prikladno potrošačima dati druge upute uz datume „upotrebe do“ ili „prije“.
Za one proizvode kod kojih otvaranje pakiranja može dovesti do porasta štetnih bakterija, alat ukazuje da je vremensko ograničenje za potrošnju kraće od početnog datuma „upotrebe do” ili „najbolje do”.
Mišljenje također uključuje savjete o dobrim praksama za sigurno odmrzavanje hrane. Zamrzavanje sprječava rast bakterija. Međutim, ti se mikrobi mogu oporaviti tijekom odmrzavanja, a zatim rastu u hrani do razina koje mogu dovesti do bolesti prenosivih hranom. Stručnjaci su identificirali dobre prakse koje smanjuju rast štetnih mikroba tijekom odmrzavanja.
Na primjer, odmrzavanje treba raditi na niskim temperaturama, na pr. u hladnjaku; odmrznutu hranu treba držati u originalnom pakiranju ili čistom spremniku kako bi se izbjegla kontaminacija; potrošači bi se uvijek trebali pridržavati uputa proizvođača o skladištenju i pripremi kako bi bili sigurni da hrana ostaje sigurna; a odmrznutu hranu ne treba ponovno zamrzavati nakon odmrzavanja.
Označavanje datuma daje koristan vodič o tome koliko dugo se hrana može držati prije nego što počne propadati ili postati nesigurna za jesti. Jasne informacije na pakiranju također mogu pomoći u smanjenju otpadnog hranjivog proizvoda u EU.
U prosincu 2020. stručnjaci su razvili alat koji pomaže subjektima u poslovanju s hranom da odluče kada će na svoje proizvode primijeniti datum „upotrijebiti do“ ili „najbolje prije“.
https://www.efsa.europa.eu/en/news/efsa-advises-food-suppliers-information-consumers