Enterohemoragična Escherichia coli – EHEC
Escherichia coli je Gram-negativna bakterija, fakultativno anaerobna i predstavlja sastavni dio normalne mikroflore probavnog sustava kod ljudi i životinja. Međutim, neki sojevi mogu uzročiti oboljenja različitih organskih sustava, ovisno o imunom statusu nosioca i naravno samom soju bakterije. Enterohemoragični sojevi E.coli povezuju se s tvorbom jednog ili više toksina poznatih kao vero-toksini.
Nacionalni referentni laboratorij za E.coli u Njemačkoj objavio je da se u slučaju trenutne epidemije u Njemačkoj radi o virulentnom soju O104:H4. Soj je izoliran iz stolice oboljelih, ali nije ga se uspjelo dovesti u vezu s bilo kojom vrstom hrane koju su oboljeli konzumirali.
Sumnja pada na sirovo povrće iz organskog uzgoja budući se pretpostavlja da je zemlja tretirana prirodnim gnojivom.
Enterohemoragične E.coli povezivane su u SAD i s pojavom većeg broja oboljelih nakon konzumacije junećeg mesa odnosno mljevenog junećeg mesa ukoliko nije dovoljno dobro termički obrađeno. Štoviše, smatra se da goveda predstavljaju rezervoar bakterije budući je bakterija nađena u fecesu mliječnih krava i teladi. Nađeno je također da životinje – nosioci, izlučuju bakterije izmetom kroz period od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Ova činjenica ide u prilog mogućnosti prenosa bakterije na povrće gnojenjem zemlje prirodnim organskim gnojivom.
Također se smatra se da se bakterija lako prenese s trupa goveda ili probavnih organa na meso za vrijeme postupka klanja te rukama osoba koje rade u klaonici.
Infekcija također može nastati zbog nepravilnog rukovanja hranom. Nedovoljna termička obrada gotovo sigurno je najvažniji faktor u nastanku infekcije posebno prilikom pripremanja teletine ili mljevene junetine.
Posebno je otežavajuća okolnost u tome što je infektivna doza vrlo niska. Oboljeli imaju vrlo ozbiljne zdravstvene probleme, simptome enterohemoragičnog kolitisa – krvave i iscrpljujuće proljeve, nakon čega može doći do otkazivanja rada bubrega, što na žalost, može završiti letalno.
Temperatura koja pogoduje rastu patogene E.coli ima prilično veliki raspon, od +8 °C do +45 °C, te neki sojevi pokazuju visoku toleranciju na kiseli medij.
Iz ovih se nekoliko informacija može zaključiti da ne treba stvarati paniku oko bilo koje vrste hrane koju se i do sada konzumiralo. Kao i obično, najvažnija je higijena prilikom rukovanja hranom, a ako je to primjereno načinu pripremanja hrane, potrebno ju je dobro kuhati ili peći, dok povrće i voće, naravno, treba dobro prati, a salate dovoljno začiniti.