Analiza vina, octa i jakih alkoholnih pića
Zašto analizirati nešto što svakodnevno konzumiramo?
Ljubitelji dobre kapljice znaju šta vole a šta ne, i ne može im se podvaliti nešto nekvalitetno i pokvareno. Pravovremena i kvalitetna analiza omogućuje našim vinarima da se lakše i bolje predstave na svjetskom tržištu vina i da brže pronađu put do novih kupaca i destinacija.
Osim analitičkih parametara koji se mogu izmjeriti u laboratoriju (alkoholi, ukupne kiseline, hlapive kiseline i sumpori) naši vinari mogu dobiti savjet što i kako sa vinom. Svaki uzorak dobiva potvrdu o izmjerenim parametrima kao i organoleptičku ocjenu samog vina.
Sumpor štiti vino ali u suvišku može prouzrokovati glavobolju, stoga je jako bitno kontrolirati njegovu koncentraciju.
Isto vrijedi i za ocat.
Kod jakih alkoholnih pića bitna je koncentracija metanola koji također utječe na zdravlje konzumenata.
U svrhu poboljšanja kvalitete konačnog proizvoda, sve analize provode se sukladno sljedećim zakonima i pravilnicima:
- Zakon o vinu
- NN 32/2019
- Pravilnik o proizvodnji vina
- Pravilnik o vinu
- Pravilnik o uvjetima analize mošta, vina, drugih proizvoda od grožđa i vina, te voćnih vina i drugih proizvoda na bazi voćnih vina
- Pravilnik o jakim alkoholnim pićima
Analize koje provodimo u našem laboratoriju:
- Udio sumpora u vinu i octu
- Udio hlapljivih kiselina u vinu i octu
- Ukupna kiselost u vinu i octu
- Sadržaj alkohola u vinu, octu i jakim alkoholnim pićima
- Udio šećera u vinu, octu i jakim alkoholnim pićima
- Ukupni i suhi ekstrakt u vinu
- Specifična gustoća u jakim alkoholnim pićima
- Udio estera u jakim alkoholnim pićima
- Udio viših alkohola u jakim alkoholnim pićima
- Udio metanola u jakim alkoholnim pićima
- Udio aldehida u jakim alkoholnim pićima
- Udio pepela u octu
- Ukupni i suhi ekstrakt u octu
- Bistrenja u vinu i jakim alkoholnim pićima
- Mikrobiološka analiza